Διαγωνισμός Σχολικής Εφημερίδας «17 προκλήσεις… για έναν καλύτερο κόσμο»

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «Ορίζοντες» προκηρύσσει Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Σχολικής Εφημερίδας με τίτλο «17 προκλήσεις… για έναν καλύτερο κόσμο» για το σχολικό έτος 2022-2023. Ο διαγωνισμός αφορά στην έκδοση φύλλου σχολικής εφημερίδας αφιερωμένου στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Με τον όρο «σχολική εφημερίδα» εννοούμε κάθε είδους έντυπη ή ψηφιακή εκδοτική προσπάθεια από μαθητές. Βασικός σκοπός της έκδοσης σχολικής εφημερίδας είναι η δημιουργία ενημερωμένων και ενεργών πολιτών. Οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά, να συνεργάζονται, να ερευνούν, να δημιουργούν. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί συνειδητοποιούν την ανάγκη να διερευνήσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη νέους τρόπους διδασκαλίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία.

Η εστίαση στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ανταποκρίνεται στον προβληματισμό και τις ανησυχίες που αναπτύσσονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και των σύγχρονων παγκόσμιων προβλημάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο να ακουστεί η φωνή των εφήβων και να τους δοθεί η ευκαιρία να αρθρώσουν και αυτοί τον δικό τους λόγο. Οι στόχοι του Διαγωνισμού είναι:

 • Η διερεύνηση τριών (3) από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
 • Η πληροφόρηση και η ενεργοποίηση των μαθητών σε σχέση με ζητήματα της

επικαιρότητας

 • Η εξοικείωση των μαθητών με τα ποικίλα είδη του δημοσιογραφικού λόγου
 • Το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και η αναζήτηση πηγών γνώσης σε αυτήν.
 • Η ανάπτυξη ερευνητικού πνεύματος (π.χ. αναζήτηση πηγών, αρχειοθέτηση,

επεξεργασία, αξιολόγηση) και η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης

 • Η καλλιέργεια της ικανότητας γα διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση
 • Η ανάπτυξη των δημιουργικών και εκφραστικών ικανοτήτων των μαθητών
 • Η ανάπτυξη της συνεργατικότητας
 • Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας των μαθητών

Ο Διαγωνισμός αφορά σχολεία Πρωτοβάθμιας (Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α’, Β’, Γ’ τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου). Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το Σωματείο Ορίζοντες (Λεωφόρος Σταμάτας 8, 14572 Δροσιά Αττικής) Στοιχεία Υπευθύνου Επικοινωνίας (Λουκία Στέφου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6936121778)

Τα μέλη (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, φορέας) της οργανωτικής επιτροπής είναι:

1. Γιώργος Γάκης, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ

2. Θεόδωρος Γεωργαντάς, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ

3. Λουκία Στέφου, φιλόλογος, τ. σχολ. σύμβουλος

4. Νάντια Τσενέ, Διευθύντρια Γυμνασίου Αυλώνα

Η επιτροπή αξιολόγησης των έργων αποτελείται από τους: (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, φορέας),

1. Γιώργος Γάκης, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ

2. Θεόδωρος Γεωργαντάς, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ

3. Λουκία Στέφου, φιλόλογος, τ. σχολ. σύμβουλος

4. Νάντια Τσενέ, Διευθύντρια Γυμνασίου Αυλώνα

Το χρονοδιάγραμμα του Διαγωνισμού προβλέπει:

α. Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: μέχρι την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

β. Υποβολή των έργων: μέχρι την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023.

γ. Αξιολόγηση: μέχρι την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023.

δ.Τελετή βράβευσης μέχρι τέλος Μαΐου 2023

Η εφημερίδα θα πρέπει να σταλεί ηλεκτρονικά σε μορφή pdf σύμφωνα με τις οδηγίες που θα ανακοινωθούν.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Οι συμμετοχές είναι ομαδικές. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στις Συντακτικές Ομάδες των Σχολικών Εφημερίδων. Η Συντακτική Ομάδα είναι δυνατόν να αποτελείται από μαθητές του ίδιου τμήματος ή διαφορετικών τμημάτων. Μπορεί να συμμετέχει ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Οι εργασίες που δημοσιεύονται μπορεί να είναι και ατομικές και ομαδικές. Η μορφή της εφημερίδας είναι είτε ηλεκτρονική είτε έντυπη και η έκτασή της: 18 – 24 σελίδες.

Περιεχόμενο εφημερίδας:

Το φύλλο θα πρέπει να πραγματεύεται τρεις (3) από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Είναι λοιπόν δυνατόν να εξεταστούν θέματα την πείνα, τη φτώχεια, τις ανισότητες, την εργασία, την εκπαίδευση κλπ κ.α. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι πιο κάτω στήλες:

 • Άρθρο
 • Ρεπορτάζ / έρευνα
 • Συνέντευξη
 • Παρουσίαση / Κριτική (εναλλακτικά: βιβλίου, ταινίας, θεατρικής παράστασης,

εικαστικής δημιουργίας)

 • Λογοτεχνικό κείμενο (π.χ. χρονογράφημα, ποίημα, διήγημα, μονόλογος)
 • Γελοιογραφία ή κόμικ
 • Φωτογραφίες
 • Εικαστικά έργα (π.χ. ζωγραφιά, σκίτσο)
 • Παιχνίδια (π.χ. σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, ακροστιχίδες)

Τα έντυπα θα αξιολογηθούν από επιτροπή με βάση τα εξής κριτήρια:

 • Δομή
 • Πληρότητα περιεχομένου
 • Ποικιλία της ύλης
 • Αυθεντικότητα & Πρωτοτυπία των εργασιών
 • Ποιότητα του λόγου
 • Εμφάνιση του εντύπου

 

Για κάθε βαθμίδα θα δοθούν τα εξής βραβεία:

Α) Καλύτερης εφημερίδας (1ο, 2ο και 3ο Βραβείο)

Η απονομή των διακρίσεων θα γίνει στη διάρκεια εκδήλωσης. Τα βραβεία θα αφορούν στην υποστήριξη των σχολείων με ψηφιακό υλικό(tablet, εξωτερικό σκληρό δίσκο κλπ). Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής. Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και το πρόγραμμα αφορά το σύνολο των σχολείων της χώρας, ενώ δεν υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους/τις μαθητές/-ήτριες ή το σχολείο. Για τη συμμετοχή των μαθητών/-τριών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων.

Ο φορέας διοργάνωσης που αναλαμβάνει τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Δε θα υπάρξουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επιπλέον θα ζητηθεί Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του μαθητή ή της μαθήτριας ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο του μαθητή ή της μαθήτριας σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης. Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, ισχύουν τα αναφερόμενα στον Ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα» [ΦΕΚ 25/Α/04-03-1993], όπως ισχύει. Συγκεκριμένα: Άρθρο 1 «πνευματική ιδιοκτησία» , Άρθρο 3 «περιουσιακό δικαίωμα», Άρθρο 4 «ηθικό δικαίωμα», Άρθρο 12 «μεταβίβαση». Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος. . Προτείνεται πάντως, κατά την κρίση των διδασκόντων, η προετοιμασία των μαθητών/-τριών για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό κατά τη διδασκαλία μαθημάτων όπως: Γλώσσα, Εικαστικά, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Φυσική Αγωγή, Ερευνητική Εργασία, Ιστορία, Μελέτη Περιβάλλοντος καθώς η διδασκαλία των επιμέρους αυτών γνωστικών αντικειμένων, μέσα από την όλη διαδικασία, εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό, σύμφωνα με τους στόχους που τίθενται στο Πρόγραμμα Σπουδών. Προβλέπονται διαδικασίες αποτίμησης του διαγωνισμού.