2η Διεθνική Συνάντηση- Geppigen Γερμανίας / 21 - 24 Ιανουαρίου 2018

21 - 24 Ιανουαρίου 2018: Στη συνάντηση, στο Geppingen της Γερμανίας, οι μαθητές όλων των χωρών εργάστηκαν ομαδικά συγκρίνοντας τα δεδομένα της κάθε χώρας πάνω στον τομέα που είχαν να δουλέψουν για την κοινωνική περιθωριοποίηση και τη φτώχεια. Μετά τη συγκριτική μελέτη παρουσίασαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν εκείνη τη στιγμή από τη συνεργασία τους.


Παράλληλα οι Γερμανοί εταίροι μας κάλεσαν στο σχολείο μια ψυχολόγο που ήταν υπεύθυνη σε τρία σχολεία της περιοχής για τη διαχείριση προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην τάξη μεταξύ μαθητών από οικογενειακά περιβάλλοντα που άγγιζαν τα όρια της φτώχειας και της περιθωριοποίησης.

Ιδιαίτερη ήταν η ξενάγηση των ομάδων στη μεγαλούπολη της Στουτγάρδης. Εκεί ήρθαμε σε επαφή με μια διαφορετική όψη της πλούσιας εμπορικής γερμανικής πόλης, τη Στουτγάρδη του περιθωρίου και του υποκόσμου. Σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό πεζόδρομο που δεσπόζουν όλοι οι διάσημοι εμπορικοί οίκοι, μαθητές και καθηγητές είδαν σταθμούς όπου κοιμούνται δεκάδες άστεγοι, απόμερους δρόμους όπου γίνεται εμπόριο ναρκωτικών, στέκια όπου κάθε βράδυ εκδίδονται άνθρωποι για να εξασφαλίσουν τη δόση τους, πλατείες που κυριαρχεί η παραβατικότητα…Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από έναν πρώην αλκοολικό, άστεγο, μέλος της οργάνωσης «Trottwar» που προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να επανενταχθούν στην κοινωνία. Ήταν πράγματι μια αξέχαστη εμπειρία.


Επιπλέον στην κωμόπολη Έσλινγκεν οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, αλλά και να γνωρίσουν όλη τη διαδικασία παραγωγής της γνωστής σαμπάνιας Kesler σε ένα παραδοσιακό οινοποιείο που χρονολογείται από τον προηγούμενο αιώνα και εξάγει την περίφημη αυτή σαμπάνια σε όλη την Ευρώπη.


Η επόμενη συνάντηση καθορίστηκε να γίνει στην Πολωνία τον Μάρτιο του 2018.