4η Διεθνική συνάντηση στην Ελλάδα / 26-29 Σεπτεμβρίου 2018

Στις 26 με 29 Σεπτεμβρίου του 2018 υποδεχθήκαμε και φιλοξενήσαμε στην Καβάλα τους εταίρους μας από Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία και Δανία.

Την πρώτη μέρα μετά από μια σύντομη ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας, στο κέντρο της πόλης και στη χερσόνησο της Παναγίας επισκεφτήκαμε το σχολείο. Εκεί οι μαθητές δούλεψαν, όπως κάθε φορά, χωρισμένοι σε ομάδες με παιδιά από διαφορετικές χώρες. Συγκεκριμένα παρουσίασαν τις εργασίες τους, τις δούλεψαν συγκριτικά και συνέθεσαν μια νέα εργασία που περιλάμβανε τα νέα  πια συμπεράσματα που προέκυψαν από την αντιπαράθεση των στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους.

Ταυτόχρονα οι καθηγητές παρακολούθησαν δύο εξαιρετικές εισηγήσεις- παρουσιάσεις για τα άτομα που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Συγκεκριμένα η κ. Βασιλική Γάτσιου, υπεύθυνη για την προστασία των παιδιών των προσφύγων στη δομή του Ασημακοπούλου, μας μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται στην Καβάλα προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα αποκλεισμού αυτών των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν την ασφάλεια και την ειρήνη σε μια ξένη γη.

Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Σωτηριάδη Σωτήρη, προέδρου του παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος μας μίλησε για το πώς πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίζει τα  άτομα που έχουν ανάγκη από κοινωνική φροντίδα μέσα από την προσέγγιση των δικαιωμάτων και όχι της φιλανθρωπίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ρόλος του φορέα τους είναι η διασφάλιση του σεβασμού και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρίες, των χρονίως πασχόντων, των παιδιών, των νέων, της τρίτης ηλικίας, των ευπαθών ομάδων καθώς και η στήριξη των οικογενειών τους. Στόχος είναι η άρση του κοινωνικού εγκλεισμού και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών με απώτερο σκοπό την αποϊδρυματοποίηση και την ανάπτυξη ενός συστήματος δομών και υπηρεσιών που βασίζονται στην κοινότητα.

Επίσης η εφημερίδα kavala Post παρευρέθηκε στο χώρο του σχολείου και πήρε συνέντευξη από τον Ισπανό διοργανωτή όλου του προγράμματος με τον τίτλο:

«Μήνυμα» από την… Ισπανία: Η Καβάλα διαχειρίζεται σωστά το Μεταναστευτικό.

Ο Ισπανός καθηγητής γερμανικών, λατινικών και αρχαίων ελληνικών, Josep Bernal, μίλησε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές του 3ου Λυκείου Καβάλας για το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+  27|09|2018

https://www.kavalapost.gr/209601/minyma-apo-tin-ispania-i-kavala-diacheirizetai-sosta-to-metanasteytiko/

Τη δεύτερη μέρα επισκεφθήκαμε τη Θάσο. Εκεί  μας υποδέχθηκε το γυμνάσιο Λιμένα, στους χώρους του οποίου συνεχίσαμε την εργασία μας. Οι μαθητές δούλεψαν στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου ώστε να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, τις οποίες και μας παρουσίασαν στη συνέχεια. Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε για τη δράση ενός οργανισμού που δραστηριοποιείται στο χωριό Καβαζίτι στη Θάσο, το Βιωματικό-Παιδαγωγικό Πρόγραμμα Εφήβων Θάσου.

Η Παλατιανή και ο Νίκος Κωνσταντινίδης, είναι ένα ζευγάρι που έχει αφιερώσει τη ζωή του σε ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση εφήβων με προβλήματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Στο σπίτι τους στο Καζαβίτι της Θάσου φιλοξενούν εφήβους τους οποίους  βοηθούν μέσα από βιωματικές εμπειρίες  να διαμορφώσουν σταδιακά καινούργια συμπεριφορά. Μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, αυτό της οικογένειας, μέσα από συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τις δουλειές στο αγρόκτημα και μέσα από σαφή όρια αυτά τα παιδιά ξαναγεννιούνται. Και μέχρι στιγμής έχουν “ξαναγεννηθεί” 102 παιδιά!

Όταν ολοκληρώσαμε τις εργασίες μας και αφού φάγαμε δίπλα στη θάλασσα και επισκεφθήκαμε την ιερά μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ αναχωρήσαμε για Καβάλα γεμάτοι από εμπειρίες, γνώσεις και χρώματα.

Οι εργασίες μας ολοκληρώθηκαν, οι αποστολές αποχώρησαν και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη συνάντηση στην Ρώμη.