Το 3ο Λύκειο πάει......μουσείο!

To 3o λύκειο στην έκθεση του Μουσείο Μοχάμετ Άλι για το ολοκαύτωμα

Την Παρασκευή, 4-03-2022, δύο τμήματα του σχολείου, το Β1 και το Γ3, επισκέφτηκαν την έκθεση “SHOAH – Πώς ήταν ανθρωπίνως δυνατόν;” στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι. Αδράχνοντας την ευκαιρία  για βιωματική μάθηση κάναμε την πρώτη μας στάση στο ψηφιδωτό του Αγίου Νικολάου όπου μιλήσαμε για το μνημείο καθώς και για την μορφή που είχε η πόλη στο σημείο παρατηρώντας φωτογραφίες του παρελθόντος που είχαμε μαζί. Η ευκαιρία ωστόσο για βιωματική επαφή με την ιστορία –ιδιαίτερα όταν αυτή φωτίζει στιγμές οδυνηρές για την ανθρωπότητα, όπως το ολοκαύτωμα – ήταν πραγματικά μοναδική όταν φτάσαμε στο Μουσείο του Μοχάμετ άλι.

Η πρώτη ξενάγηση έγινε στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού όπου οι μαθητές άκουσαν πολλά ιστορικά στοιχεία για τον Μοχάμετ Άλι και τη σχέση που διατήρησε στη διάρκεια της ζωής του με την πόλη της Καβάλας. Στη συνέχεια ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση της έκθεσης. Αρχικά στο ισόγειο περιηγηθήκαμε μέσα από τα panels σε δύσβατα ιστορικά μονοπάτια και  νιώσαμε τον πόνο και τη φρίκη που έζησαν οι Εβραίοι της Ευρώπης και μαζί με αυτούς οι 1.500 σχεδόν Εβραίοι της Καβάλας.

Η συναισθηματική εμπλοκή ωστόσο κορυφώθηκε στον επάνω όροφο όπου οι εικαστικές παρεμβάσεις μαζί με τις διηγήσεις πήραν τη θέση των πηγών και των ντοκουμέντων που είδαμε αρχικά. Ο πολύ ωραία διαμορφωμένος χώρος όπου τα παιδιά συνομίλησαν με το εικαστικό έργο που κοσμούσε τα παράθυρα  αλλά και η αίθουσα με  το αποδομημένο  σύμβολο της διαφοροποίησης των Εβραίων, το άστρο, ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία.