Ποιος φταίει; Ροδούλα Τσίμα, Β2

Κατηγορία Μαθητικό Βήμα

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ;

Σοκ! Το αίσθημα που όλοι αισθανθήκαμε όταν πληροφορηθήκαμε το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη το βράδυ τις 28ης  Φεβρουαρίου κοντά στον οικισμό Ευαγγελισμός Τεμπών Λάρισας. Πλέον γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 57 και ο αριθμός των τραυματιών κοντά στους 85,   καθώς επίσης και το γεγονός ότι πολλά από τα θύματά εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν κατά την σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική , που αγγίζουν τους 1300 βαθμούς είναι απανθρακωμένα. Λίγες μέρες μετά και ολόκληρη η χώρα κινείται σε ρυθμό μαζικών κινητοποιήσεων, καταλήψεων και διαδηλώσεων. Μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι βρίσκονται στους δρόμους ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μα στα αλήθεια ποιος φταίει; Ποιος πρέπει να πληρώσει για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων;

Θέλετε να βρούμε όσους φταίνε; Αλήθεια θέλετε; Αν ναι ας κοιταχτούμε όλοι και όλες σε έναν καθρέφτη… Κάπου εδώ νομίζω ότι πρέπει να ξετυλίξουμε το κουβάρι των γεγονότων από την αρχή.

Τρία περίπου χρόνια πριν, τον Φεβρουάριο του 2020 μια έρευνα του ΜΙΙR  σχετικά με τα άθλια συστήματα ασφαλείας στον ελληνικό σιδηρόδρομο αναφέρει : «Προσοχή, δεν έχει σήμα>>. Τον Νοέμβριο του 2022 οι μηχανοδηγοί στέλνουν εξώδικο κατά του ΟΣΕ  και του υπουργείου μεταφορών επισημαίνοντας  ότι: «Δεν λειτουργούν εδώ και πολλά έτη φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση, το σύστημα ETCS το οποίο προστατεύει απέναντι στο ανθρώπινο λάθος και η τηλεματική». Ενώ , στις 7 Φεβρουαρίου 2023 η  Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρόμων στέλνει επιστολή τονίζοντας ξεκάθαρα ότι : «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις». Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι «όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό». Μια εβδομάδα αργότερα στις 15 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Ίσως, η  μεγαλύτερη τραγική ειρωνεία που μας θυμίζει την προοικονομία στην αρχαία τραγωδία είναι το γεγονός ότι την ίδια μέρα που συνέβη  το δυστύχημα ηλεκτροφόρα καλώδια έπεσαν πάνω σε τρένο στον Παλαιοφάρσαλο, με αποτέλεσμα να κοπεί το καλώδιο των 25.000 βολτ που είχε ως συνέπεια να σημειωθεί έκρηξη, ευτυχώς εκεί δεν υπήρξαν θύματα. Επιπλέον στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 η αμαξοστοιχία που έκανε το δρομολόγιο Λάρισα-Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε εξαιτίας  τεχνικού προβλήματος. Από όλα αυτά συμπεραίνουμε με απόλυτη σιγουριά ότι το δυστύχημα αυτό ήταν ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ!

Οι κυβερνώντες,  και γενικότερα οι έχοντες εξουσία μπορούσαν να είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην συμβεί αυτό το τραγικό δυστύχημα. Οι αντιπολιτευόμενοι που έλεγχαν αυτούς που κυβερνούσαν δεν έκαναν καμία ενέργεια προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια ατυχήματα. Οι συνδικαλιστές που εδώ και δεκαετίες ετοιμάζουν απεργίες για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των επιβατών δεν απέργησαν για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Η τοπική αυτοδιοίκηση που σε κάθε νομαρχία έχει τμήμα μεταφορών και συγκοινωνιών δεν ακούστηκε, δεν έκανε καμία ενέργεια. Το τεχνικό επιμελητήριο που είναι ο συλλογικός φορέας όλων των μηχανικών δεν προβληματίστηκε. Αμέλησαν!!! Και τώρα βγαίνουν στους τηλεοπτικούς δέκτες και συλλυπούνται τους συγγενείς! Πηγαίνουν στον τόπο του δυστυχήματος  και δίνουν υποσχέσεις για ασφαλείς μεταφορές  δεδομένου ότι σε λίγο ξεκινά η προεκλογική περίοδος.

Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουμε!

Όλοι αυτοί που κυβερνούν και κυβερνούσαν την Ελλάδα την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, και αδιαφόρησαν για όλα αυτά που προανήγγειλαν το δυστύχημα βρίσκονταν και  βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις γιατί ο ελληνικός λαός τους επέλεξε. Άρα δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης αλλά ο κάθε πολίτης που επέλεξε να τον κυβερνούν άνθρωποι που αδιαφορούν και αμελούν.

Επιτέλους, ας μάθουμε από τα λάθη μας . Και ας επιλέξουμε στις επόμενες εκλογές να μας κυβερνήσουν άνθρωποι που θα αγαπούν Χριστό και Ελλάδα και συνεπώς θα κάνουν τα πάντα με γνώμονα το καλό του συνανθρώπου τους. Όπως  τον Ιωάννη Καποδίστρια που έλαβε καμένη γη αλλά κατάφερε να την  κάνει κράτος. 

 

Τσίμα Ροδούλα,  

Μαθήτρια του Β2 του 3ου ΓΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣ