Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μονέ(1840-1926) , Η λιμνούλα με τα νούφαρα

Κατηγορία Μαθητικό Βήμα

          Στον πίνακα απεικονίζεται ένα ρυάκι που ρέει σε ένα δάσος. Μέσα στο ρυάκι επιπλέουν πολύχρωμα υδρόβια φυτά μεταξύ των οποίων και πολλά νούφαρα.Τα χρώματα των φυτών δίνουν στο νερό σκούρα πράσινη απόχρωση. Δεξιά και αριστερά απο το ρυάκι υπάρχουν πολλοί θάμνοι με καταπράσινους βλαστούς που αναπτύσσονται κατά μήκος του. Πάνω από το ρυάκι απεικονίζεται μια σιδερένια τοξωτή γέφυρα που εκτείνεται από την αριστερή έως την δεξιά πλευρά του πίνακα. Ο ζωγράφος πίσω από την γέφυρα σχεδίασε δύο πελώρια δέντρα με σκούρο πράσινο φύλλωμα που καλύπτουν την ροή του νερού στο δάσος .Στην αριστερή πλευρά του πίνακα κυριαρχούν τα πυκνά κλαδιά μιας ιτιάς επίσης με καταπράσινο φύλλωμα.

           Παρατηρώντας τον πίνακα με ιδιαίτερη προσοχή μου δημιουργούνται πολύ ευχάριστα συναισθήματα. Αισθάνομαι ψυχική ευφορία, η οποία προκαλείται από την ομορφιά της φύσης και την πολυχρωμία.Η εικόνα του νερού μου προκαλεί ηρεμία και γαλήνη ενώ οι απαλές αποχρώσεις του πράσινου που κυριαρχούν στο πίνακα μου χαρίζουν την αίσθηση της χαράς, της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της ελευθερίας.

          Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο στον πίνακα είναι ότι ο ζωγράφος αποτύπωσε την εικόνα της γέφυρας που συνδέει τις απέναντι πλευρές του ποταμού χωρίς εντάσεις στους χρωματισμούς, αξιοποιώντας κυρίως τις αποχρώσεις του πράσινου καταφέρνοντας ωστόσο να μην την καταστήσει μονότονη.                                             

Καλλιόπη Καϊτατζή    Α1