Έρευνα για τους μαθητές εφηβικής ηλικίας

Κατηγορία Διάφορα
Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν από την Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.

H πίεση που οι μαθητές αναφέρουν ότι δέχονται από το σχολείο, έχει να κάνει λιγότερο μεπροσωπικά τους χαρακτηριστικά και περισσότερο με παράγοντες του σχολικού και οικογενειακού τους περιβάλλοντος, όπως το επίπεδο των σχολικών απαιτήσεων και οι προσδοκίες των γονιών τους από αυτούς.13 Υψηλά επίπεδα άγχους που συνδέονται με το σχολείο αυξάνουν την εμφάνιση σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων και συνδέονται με χαμηλή ικανοποίηση από το σχολείο και από τη ζωή γενικότερα.

Πίεση από το σχολείο

Οι μαθητές απάντησαν στην ερώτηση «Πόσο πιεσμένος νιώθεις από τη δουλειά που έχεις να κάνεις για το σχολείο;». Δύο στους 5 μαθητές (40,3%) νιώθουν πιεσμένοι από τη δουλειά του σχολείου. Πιεσμένοι νιώθουν σε παρόμοια ποσοστά τα αγόρια και τα κορίτσια και 1 στους

τέσσερις 11χρονους (23,4%) έναντι 1 στους δύο 15χρονων (50,4%) και 13χρονων (48,1%)

Απουσίες

Το 2010, ένας στους 8 εφήβους (13,6%) αναφέρει αδικαιολόγητες απουσίες τουλάχιστον δύο φορές τον τελευταίο μήνα, περισσότερα αγόρια (15,7%) από ό,τι κορίτσια (11,7%). Επίσης, οι μεγαλύτεροι μαθητές αναφέρουν σε υψηλότερα ποσοστά από τους μικρότερους αδικαιολόγητη απουσία τουλάχιστον 2 φορές τον τελευταίο μήνα (2% οι 11χρονοι, 12% οι 13χρονοι και 28% οι 15χρονοι). Μεταξύ του 2006 και του 2010 αυξάνεται το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι έχουν κάνει ≪κοπάνα≫ τουλάχιστον δύο φορές τον τελευταίο μήνα (από 11,8% το 2006 σε 13,6 το 2010).

Σχέσεις με καθηγητές

Ένας στους 2 μαθητές (50%) αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένοςi από τις σχέσεις με τους καθηγητές του σε παρόμοια ποσοστά αγόρια και κορίτσια. Ο βαθμός ικανοποίησης από τις σχέσεις με τους καθηγητές μειώνεται με την ηλικία, από 71% στους 11χρονους, σε 42,2% και

35,2% αντίστοιχα στους 13χρονους και 15χρονους

ΚΥΡΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Ικανοποίηση από το σχολείο

Δύο στους 3 εφήβους απαντούν ότι τους αρέσει το σχολείο, υψηλότερο ποσοστό κοριτσιών από ό,τι αγοριών και μικρότερων μαθητών από ό,τι μεγαλύτερων. Από το 1998 και μετά, μειώνεται

σημαντικά το ποσοστό των μαθητών που τους αρέσει το σχολείο.

Λιγότεροι από τους μισούς μαθητές πιστεύουν ότι το σχολείο τους είναι ένα ωραίο μέρος για να βρίσκεται κανείς, ενώ ένας στους 5 μαθητές δεν νιώθει ασφαλής στο σχολείο.

Τρεις στους 5 μαθητές νιώθουν ικανοποιημένοι από τη σχέση τους με τους συμμαθητές τους, με το ποσοστό αυτό ωστόσο, να μειώνεται σημαντικά από το 2002 και μετά.

Μόλις οι μισοί μαθητές νιώθουν ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους με τους καθηγητές τους, ενώ μόνο 1 στους τρεις 15χρονους αναφέρει κάτι τέτοιο.

Ο βαθμός ικανοποίησης από το σχολείο συνδέεται θετικά με το ενδιαφέρον των γονιών για τα σχολικά ζητήματα και αρνητικά με το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τη χρήση κάνναβης.

Πίεση από το σχολείο και προσδοκίες για το μέλλον

Ένας στους τέσσερις 11χρονους και 1 στους δύο 13χρονους και 15χρονους αισθάνονται αρκετά ή πολύ πιεσμένοι από το σχολείο. Η πίεση από το σχολείο συνδέεται με την εμφάνιση ψυχοσωματικών

συμπτωμάτων.

Οι έφηβοι κάνουν απογευματινά μαθήματα (ιδιαίτερα ή στο φροντιστήριο) κατά μέσο όρο 9 ώρες την εβδομάδα. Το 2010 αυξάνονται οι ώρες που οι έφηβοι αναφέρουν ότι κάνουν ιδιαίτερα ή φροντιστήριο για τα μαθήματα του σχολείου.

Εννιά στα 10 κορίτσια και 7 στα 10 αγόρια αναφέρουν ότι αμέσως μετά το σχολείο θα ήθελαν να σπουδάσουν.

Από τους υπόλοιπους εφήβους, οι περισσότεροι, κυρίως αγόρια, απαντούν πως θα ήθελαν να εργαστούν ή να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια.

Περισσότεροι από τους μισούς 15χρονους αναφέρουν ότι τον τελευταίο μήνα απουσίασαν αδικαιολόγητα από το σχολείο για τουλάχιστον μία ημέρα.

Κλίμα στο σχολείο

Δείκτη του βαθμού ικανοποίησης από το σχολείο αποτελούν και οι αντιλήψεις των μαθητών σχετικά με το κλίμα στο σχολείο τους. Έτσι, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους σε σχετική ερώτηση, 2 στους 3 (66,3%) συμφωνούνi με την πρόταση «Νιώθω ότι ανήκω σε αυτό το σχολείο», περισσότεροι από τους μισούς μαθητές (57,3%) συμφωνούν με την πρόταση «Νιώθω ασφαλής σε αυτό το σχολείο», 2 στους 5 (45,4%) με την πρόταση «Το σχολείο μας είναι ωραίο μέρος για να βρίσκεται κανείς», ενώ σχεδόν 1 στους 3 (29,3%) συμφωνεί με την πρόταση

«Ανυπομονώ να πάω στο σχολείο». Με όλες τις παραπάνω προτάσεις τα κορίτσια συμφωνούν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από ό,τι τα αγόρια και οι 11χρονοι μαθητές σε υψηλότερο ποσοστό από τους 13χρονους και τους 15χρονους.

Από το 1998 μέχρι το 2010 έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των μαθητών που αναφέρουν ότι το σχολείο τους

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πηγή: http://www.esos.gr