Μόντρεαλ: Το βραβείο καλύτερης ταινίας στον Έκτορα Λυγίζου

Τιμή για τον ελληνικό κινηματογράφο αποτέλεσε η βράβευση της ταινίας του Έκτορα Λυγίζου «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» με το βραβείο της κριτικής επιτροπής για την καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους στο «αβάν γκαρντ» κινηματογραφικό φεστιβάλ του Μόντρεαλ «Nouveau Cinema», που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα (το βραβείο το μοιράστηκε μαζί με την πορτογαλική ταινία «Sudoeste» του Εντουάρντο Νούνιες).

Ο Έκτορας Λυγίζος είναι ένας από τους εξελισσόμενους Έλληνες δημιουργούς που έχει κάνει αίσθηση με τη σκηνοθετική ματιά του από την αρχή της καριέρας του. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου, έχει δουλέψει περισσότερο στο θέατρο, χτίζοντας το όνομά του με προσωπικό ύφος, γνώση και μια ευπρόσδεκτη διάθεση αυθάδειας. Η πρώτη μικρού μήκους ταινία του με τίτλο «Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που καθαρίζει μήλα», τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας το 2002 και η δεύτερη, τα «Αγνά νιάτα» του 2004, συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Βενετίας και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ.

«Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» αφηγείται «τρεις μέρες από τη ζωή ενός 23χρονου αγοριού στη σημερινή Αθήνα που παλεύει να επιβιώσει, αλλά και να κρατήσει στη ζωή το καναρίνι του, κόντρα στις συνθήκες αλλά κυρίως κόντρα στο πείσμα και την περηφάνια του, κόντρα στην απόφασή του να μη ζητήσει από πουθενά βοήθεια και να τα βγάλει πέρα μόνος του», όπως σημειώνει σε παλιότερη συνέντευξή του ο Έλληνας σκηνοθέτης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ «Nouveau Cinema», που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 21 Οκτωβρίου στις αίθουσες του Μόντρεαλ, παρουσιάζει συνήθως ταινίες πρωτοπόρων κινηματογραφιστών από όλον τον κόσμο.
(Πηγή: ana-mpa)