Με μεγάλη χαρά και ξεχωριστή τιμή η σχολική κοινότητα του 3 ου Γενικού Λυκείου Καβάλας υποδέχτηκε τη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2025, την κα Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία παρουσίασε στους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς μας το θέμα της ελληνικής ναυτοσύνης στη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού. Η κα Ευθυμίου μας ταξίδευσε στις θάλασσες των Ελλήνων … δηλαδή σε όλη την υδρόγειο …, ξεκινώντας από τον Πυθέα τον Μασσαλιώτη, για να φτάσει στο σήμερα και στην ελληνική δραστήρια ναυτιλία μας με την πρωτοκαθεδρία της στις παγκόσμιες μεταφορές. Μέσα από τον χαρακτηριστικό ρέοντα λόγο της, τις συνειρμικές συνδέσεις της μεταξύ γεγονότων και ανθρώπων και τον ιδιαίτερο τρόπο της στην προσέγγιση της ιστορίας μέσα από μια ζωηρή αφήγηση με λιτό λόγο και θεατρικότητα, που συνεπαίρνει το ακροατήριο, διέτρεξε τη χρονική γραμμή που συνδέει το παρόν του ελληνισμού με το παρελθόν του, με όχημα τη ναυτοσύνη ως αξία και ως πράξη που, από τη μια, συμβολίζει την ελευθερία των ανοιχτών θαλασσών και, από την άλλη, συνέβαλε και συμβάλλει όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη του ελληνισμού διαχρονικά αλλά και, κυρίως, στη σφυρηλάτηση της ιδιοσυστασίας του και στο πολιτισμικό αποτύπωμά του στην παγκόσμια Ιστορία.
Ευχαριστούμε, λοιπόν, τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εξασφάλισε την επικοινωνία μας με την κα Ευθυμίου, καθώς και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δανιήλ Εμμανουηλίδη για τη στήριξή του και για την παρουσία του στην εκδήλωση.
Ξεχωριστά εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην κα Μαρία Ευθυμίου για την εξαιρετική ομιλία και παρουσία της, για την προσήνεια και τη φιλική διάθεσή της, πάνω απ’ όλα όμως για την επιστημοσύνη με την οποία κάνει κοινωνούς της Ιστορίας μας όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που την παρακολουθούν.
Για το 3 ο ΓΕ.Λ. Καβάλας
Ο Διευθυντής
Ευάγγελος Αδάμος