Γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2013

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2013
31 Οκτ
2013

Φέτος, όπως κάθε χρονιά, το σχολείο μας τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με μία εκδήλωση - γιορτή με την οποία απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (οπλίτες και άμαχους). Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τους καθηγητές Τακουρίδου Ευλαμπία και Καραμπέρα Βίκτωρα, παρουσιάστηκαν τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο και την εξάπλωση του Ναζισμού στην Ευρώπη και στην εμπλοκή άλλων δυνάμεων πέραν της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ιστορικά ορόσημα όπως η εισβολή των Γερμανών στην Πολωνία, ο βαμβαρδισμός του Λονδίνου από τους Γερμανούς, το ΟΧΙ των Ελλήνων στο Μουσολίνι, η απόβαση στη Νορμανδία, η καταστροφική χρήση της νέας τεχνολογίας (ατομική βόμβα). Τονίστηκε ιδιαίτερα το θέμα του λιμού κατά την περίοδο της Κατοχής καθώς και οι φονικές μέθοδοι εκκαθάρισης που χρησιμοποίησε ο γερμανισμός φασισμός (θάλαμοι αερίων, κρεματόρια). Όλη η εκδήλωση ήταν βαθιά διαποτισμένη από αντιπολεμικό και αντιφασιστικό πνεύμα, γεγονός που έγινε εμφανές τόσο από την ανάγνωση σχετικών λογοτεχνικών κειμένων και ιστορικών πηγών όσο και από την προβολή σχετικών βίντεο και εικόνων.  

Η εκδήλωση διανθίστηκε και με την εκτέλεση και ερμηνεία σχετικών μουσικών κομματιών όπως το "Άσμα Ασμάτων" του Μίκη Θεοδωράκη, ο "Federico Garcia Lorca" του Θάνου Μικρούτσικου.

Τα λογοτεχνικά κείμενα και τις ιστορικές πηγές διάβασαν οι μαθητές Ζαχαρίας Πάνου, Γιώργος Γαρούφας, Βάσω Μαρμαλίδου, Ιωάννα Αναγνώστου, Νέλλη Μπόσβελη, Μαρία Κουτσίδου και Θεόδωρος Λασκαρίδης.

Τα τραγούδια της εκδήλωσης ερμήνευσαν οι μαθητές Θεόδωρος Κουρκουραΐδης, Γιώργος Γαρούφας, Κατερίνα Κλειτσιώτου, Ιωάννα Μιχαηλίδη.

Τη μουσική εκτέλεση των τραγουδιών ανέλαβαν οι μαθητές:

  • Υβόννη Μέλισσα (βιολί, ενορχήστρωση)
  • Βασιλική Κρέη (φλάουτο, ενορχήστρωση)
  • Αϊβαζίδου Κωνσταντίνα (πιάνο)
  • Γιάννης Βρανάς (κιθάρα)
  • Βασίλης Δαμιανίδης (κρουστά)