Διάλεξη Νίκου Λυγερού (14-11-2017): "Ανθρώπινη νοημοσύνη και έξυπνη παιδεία"

Διάλεξη Νίκου Λυγερού (14-11-2017): "Ανθρώπινη νοημοσύνη και έξυπνη παιδεία"
22 Νοε
2017

Πατώντας στη μηχανή αναζήτησης google το όνομα Λυγερός (σκέτο) εμφανίζονται αναρτήσεις για τον Νίκο Λυγερό στην πρώτη σελίδα και στη δεύτερη. Προς το τέλος της δεύτερης σελίδας κάνει την εμφάνισή του και ένας ακόμα γνωστός, δημοσιογράφος τω επαγγέλματι και συγγραφέας, ο Σταύρος Λυγερός, εξάδελφος του Νίκου Λυγερού.

Επισκέπτομαι μια ιστοσελίδα και αντιγράφω λίγα λόγια που απαντούν στο ερώτημα: «τι είναι ο κύριος Λυγερός;». Δηλαδή «τι σπούδασε;». «Με τι ασχολείται;»:

«Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ, τη στρατηγική και τη γεωπολιτική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια».

Και λίγο παρακάτω:

«Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p) (εξίσωση του Ramanujan, μέσω υπολογιστών). Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ανάδειξη του έργου και της συμβολής του γένους Καραθεοδωρή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου (μαθηματικός) και του Αλέξανδρου (διπλωμάτης) όντας επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή».

Είναι λοιπόν ένας πολυπράγμων Έλληνας – συμπέρασμα πρώτο.

Δίπλα από αυτή την καταχώριση βλέπω μια φωτογραφία της νεότητάς του: σκεπτικός μπροστά στην επόμενη σκακιστική κίνησή του.

Είναι λοιπόν και σκακιστής – συμπέρασμα δεύτερο.

Συνεχίζω την αναζήτησή μου. Πέφτω πάνω σε μια καταχώριση της προσωπικής ιστοσελίδας του με τίτλο Opus, λέξη λατινική που σημαίνει «έργο». Την περιδιαβάζω «1) Τετράδιο εφευρέσεων. (ανέκδοτο) 2) Dialogues socratiques sur la science. (inédits) 4/84. 3) Réflexions cosmologiques. Espace n1, 1, 5/85». Ρολάρω προς τα κάτω: βρίσκω ποιήματα, σχέδια ζωγραφικά, άρθρα, μελέτες. Σύνολο καταχωρήσεων: 35770.

Είναι λοιπόν ένας πολυγράφος Έλληνας - συμπέρασμα τρίτο.

Και βέβαια έχω ήδη υπόψη μου ραδιοφωνικές εκπομπές του, τηλεοπτικές εμφανίσεις, μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις και εισηγήσεις.

Είναι λοιπόν ένας Έλληνας με πολύ πλούσιο δημόσιο λόγο. Κι αυτό είναι το τέταρτο και τελευταίο συμπέρασμά μου, καθώς πρέπει πια να σας απαλλάξω από τη δική μου πολυλογία και να σας αφήσω να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Δύο μόνο τελευταίες σημειώσεις στο σημείο αυτό. Η πρώτη: από όλους τους τίτλους του κυρίου Λυγερού εγώ προτιμώ αυτόν του ερευνητή, γιατί μας συνδέει με το «φιλοπερίεργον» και «φιλέρευνον» φιλοσοφείν του Ελληνισμού, χαρακτηριστικά που θεμελίωσαν την Επιστήμη και την Τέχνη στον τόπο αυτό, για να μεταδώσουν την οργανωτική σκευή τους στην Ανθρωπότητα.  Η δεύτερη και τελευταία σημείωση – αναγκαία εκ των πραγμάτων. Θέμα του ομιλητή μας: «Ανθρώπινη νοημοσύνη και έξυπνη παιδεία».

Καλή ακρόαση…

 

Ρεπορτάζ για την εκδήλωση:

https://www.youtube.com/watch?v=p--gRaFMTHk

https://www.youtube.com/watch?v=5FLUQK-1zhw

Πολυμέσα