Το 3ο Γενικό Λύκειο Καβάλας ξεκινά φέτος την εκπόνηση ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus.To πρόγραμμα αυτό αφορά το οξύ κοινωνικό πρόβλημα της κοινωνικής περιθωριοποίησης και της φτώχειας στην Ευρώπη. Ένα πρόβλημα δυστυχώς ιδιαίτερα επίκαιρο καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποι μας οδηγούνται στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια. Στόχος μας είναι πρώτα- πρώτα να ευαισθητοποιήσουμε  τους μαθητές αλλά και την κοινωνία απέναντι στα άτομα αυτά, να διαμορφώσουμε προτάσεις και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες συνεισφέροντας με τον τρόπο μας έτσι ώστε ολοένα και λιγότερα άτομα να στερούνται βασικά κοινωνικά δικαιώματα και προνόμια.

Και σ’ αυτό το πρόγραμμα συνεργαζόμαστε με τα ίδια σχολεία που έχουμε ήδη δουλέψει σε δύο προηγούμενα προγράμματα καθώς η συνεργασία μας ήταν άψογη και οδήγησε στην πετυχημένη διεκπεραίωση των δύο προηγούμενων προγραμμάτων. Έτσι λοιπόν μαζί με μας, ένα λύκειο της Ρώμης, της Γερμανίας , της Ισπανίας , της Ιταλίας , της Πολωνίας ξεκίνησαν με μεράκι και όρεξη τις εργασίες την προηγούμενη βδομάδα.

Συγκεκριμένα στις 15 Νοεμβρίου συναντηθήκαμε στη Μανρέσα της Ισπανίας οι καθηγητές και των έξι χωρών με στόχο να μεθοδεύσουμε και να οργανώσουμε τις εργασίες για τα επόμενα δύο χρόνια. Ιδιαίτερα ζεστή και εγκάρδια ήταν η φιλοξενία των Ισπανών συναδέλφων οι οποίοι είναι οι συντονιστές του προγράμματος.

Αρχικά  συναντήσαμε φορείς που ασχολούνται με τα κοινωνικά περιθωριοποιημένα άτομα και ενημερωθήκαμε για όλες τις δράσεις που αφορούν την ενασχόληση αυτή. Ο δήμος της Μανρέσας σήμερα ακολουθεί μια σειρά από πρωτοποριακά προγράμματα για να βοηθήσει ανθρώπους άνεργους, άστεγους, πρώην τοξικομανείς, μετανάστες… Έτσι ο δήμος έχει αναλάβει να καταγράψει όλα τα άδεια κτίρια της πόλης, μεσολάβησε ώστε οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα να μένουν σ’ αυτά επιχορηγώντας ένα ποσό από το ενοίκιο αλλά και ταυτόχρονα καθόρισε εργασίες που θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι ένοικοι ώστε να επισκευάζουν αλλά και να συντηρούν το σπίτι.( πχ. βάψιμο σπιτιού, επισκευή υδραυλικών κλπ.). Ακόμη ο δήμος οργάνωσε σχολή μαγείρων αλλά και ένα εξαιρετικό εστιατόριο που τα διαχειρίζονται άτομα με ειδικές ανάγκες. Ιδιαίτερα οργανωμένη και αποτελεσματική είναι η πρόνοια στους μετανάστες καθώς καθημερινά δέχονται μετανάστες από την Αφρική και ιδιαίτερα το Μαρόκο. Στο σχολείο υπάρχουν πολλοί μαθητές από την Αφρική και τους προσφέρεται δωρεάν  φαγητό, στέγαση, ρούχα, τετράδια… Τέλος σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές υποδομές και παροχές παίζει η οργάνωση Caritas που λειτουργεί με πρωτοβουλία της καθολικής εκκλησίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη στα υπόγεια αλατωρυχεία της περιοχής που αποτελούν ένα μοναδικό αξιοθέατο της Ευρώπης. Ακόμη επισκεφθήκαμε το μεσαιωνικό  κάστρο της Cardonnas που δεσπόζει στην περιοχή, είναι ιδιαίτερα καλοδιατηρημένο και ένα μέρος του κάστρου αυτού έχει μετατραπεί από το δήμο σε πολυτελές ξενοδοχείο.

Κλείνοντας τη συνάντηση  μας καθορίσαμε την επόμενη  επίσκεψη που θα γίνει στη Γερμανία. Αυτή τη φορά θα εμπλακούν και δυο μαθητές – όπως και στις επόμενες συναντήσεις- οι οποίοι αφού μελετήσουν μια παράμετρο του θέματος, θα επεξεργαστούν τα στοιχεία που θα προκύψουν συγκριτικά με αυτά των άλλων χωρών.