6η Διεθνική Συνάντηση στην Κοπενχάγη, Δανία / 7-10 Απριλίου 2019

Η τελευταία μας συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, στη Δανία. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus με θέμα “Social Europe 2020: «Combating Social Exclusion and Poverty in the European Union» ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Οι αποστολές ξεναγήθηκαν στην ηλιόλουστη και πανέμορφη Κοπεγχάγη, πόλη των ποδηλάτων καθώς εκατοντάδες άτομα κινούνται μέσα στην πόλη σε τεράστιους ποδηλατοδρόμους που διασχίζουν την πόλη. Μεγάλα καταπράσινα  πάρκα, κανάλια και δεκάδες μουσεία δεσπόζουν παντού. Ξεναγηθήκαμε στα κάστρα του Ρόζενμπουργκ και επισκεφθήκαμε τη φημισμένη Γλυπτοθήκη της Κοπεγχάγης όπου θαυμάσαμε διάσημα γλυπτά αιγυπτιακά, αρχαία ελληνικά αλλά και έργα του Ροντέν και του Ντεγκά.

Επίσης μας εντυπωσίασε η ξενάγηση στην αυτοδιοικούμενη εναλλακτική καταπράσινη κοινότητα της «Χριστιανίας», αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Κοπεγχάγης, που δημιουργήθηκε το 1971 σε μια εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση από χίπις, σε ένα νησάκι στο κέντρο της πόλης. Σήμερα η κοινότητα αριθμεί 750 ανθρώπους και λειτουργεί υποδειγματικά, βασισμένη στις αρχές της αυτοοργάνωσης με δικά της εργαστήρια, καταστήματα, χώρους τέχνης, κοινόβια.

Οι εργασίες του προγράμματος έγιναν σε ένα υποδειγματικό σχολείο, μια μοντέρνα αρχιτεκτονική κατασκευή με γυαλί και μέταλλο, τεράστια παράθυρα, αίθρια, εστιατόριο διαχειριζόμενο από μαθητές και δεκάδες πολύχρωμους χώρους όπου τα παιδιά δουλεύουν, ξεκουράζονται, κουβεντιάζουν.

 Οι μαθητές του προγράμματος  μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τους –δουλεύοντας πάντα ομαδοσυνεργατικά- κατέληξαν σε συγκεκριμένα  συμπεράσματα που αφορούν τα περιθωριοποιημένα άτομα των σημερινών ευρωπαϊκών χωρών. Στη συνέχεια συνδιαμόρφωσαν  προτάσεις-λύσεις  και πρότειναν μια σειρά από δράσεις -πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Συνειδητοποίησαν ότι τέτοια προβλήματα επιλύονται μόνο μέσα από τη συνεργασία πολιτείας, δήμου, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και κυρίως με πλήρη επίγνωση της προσωπικής  ευθύνης του καθενός.

Μια ακόμη ευρωπαϊκή σύμπραξη ολοκληρώθηκε παρέχοντας δυνατές εμπειρίες-βιώματα σε μαθητές και καθηγητές. Η άψογη συνεργασία και η επιθυμία να ξαναβρεθούμε μας οδήγησε σε μια νέα αίτηση για μελλοντική σύμπραξη. Ευελπιστούμε να υπάρξει συνέχεια!