Η Θεατρική Δράση του Πολιτιστικού Προγράμματος «Ξένος εδώ, Ξένος εκεί, όπου κι αν πάω Ξένος» του 3ου ΓΕΛ Καβάλας, παρουσίαζει την παράσταση «Βρωμιά» του Robert Schneider

 

Ο Σαντ είναι Άραβας. Είναι 30 χρόνων και ζει χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα, που ήταν ο τόπος των ονείρων του όσο ζούσε στην πατρίδα του. Ήταν φοιτητής. Δεν ήρθε στην Ελλάδα ως μετανάστης για οικονομικούς λόγους. Ήρθε γιατί αγάπησε βαθιά τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής, χρόνια πριν ο ίδιος  φτάσει στη Γη των ονείρων του. Κυνήγησε το φως. Και βρήκε το σκοτάδι.
Φοβισμένος, με πληγωμένη αξιοπρέπεια, μέσα σε επιβεβλημένη, μα αθέλητη, μοναξιά, μιλά. Μιλά για το όνειρο που οδήγησε τα βήματα του στη χώρα μας. Μιλά για την απομυθοποίηση του οράματος του «πολιτισμένου κόσμου» της Δύσης, για τη νοητή θηλιά μιας αξιοζήλευτης κουλτούρας που έγινε βρόγχος. Μιλά για τον αποκλεισμό, το ρατσισμό, το μίσος για το διαφορετικό. Αναπολεί, νοσταλγεί, σαρκάζει και πονά.
Ο σπαραχτικός του λόγος μας φέρνει αντιμέτωπους με αυτά που βολικά αγνοούμε. Με αυτά από τα οποία αποστρέφουμε το βλέμμα στην απέλπιδα προσπάθεια να εφησυχάσουμε τη συνείδησή μας για όσα φοβερά συμβαίνουν δίπλα μας. Ο Σαντ είναι η φωνή του Σαχζάτ Λουκμάν, λίγο πριν ξεψυχήσει, μαχαιρωμένος αναίτια από μισαλλόδοξους φασίστες. Είναι η εικόνα των πυροβολημένων μεταναστών στα δουλοχώραφα της Μανωλάδας. Είναι ο νεαρός που προσφέρεται να μας καθαρίσει το παρμπρίζ στα φανάρια και τον αποπέμπουμε, πότε απαξιωτικά, πότε με ενόχληση, πότε με κρυφή ντροπή μα με φανερή επίδειξη δύναμης. Είναι ο μαθητής και ο συμμαθητής μας από άλλη χώρα, που ζήτησε την ελπίδα στο δικό μας τόπο.
Είναι, ίσως, η τελευταία μας ελπίδα να βρούμε μέσα μας την ανθρωπιά. Όχι τον οίκτο και την φιλανθρωπία, αλλά την αξία που μας δεσμεύει στην ανθρώπινη υπόστασή μας: κανένας άνθρωπος, άσχετα από χρώμα δέρματος, φυλή, καταγωγή, πίστη δεν είναι περιττός ή ανάξιος λόγου.   

 

Εμφανίζονται οι μαθητές:

Εισαγωγή: Μπουμπούνας Δημήτρης
Δέα Βασιλική-Ελένη
Κλειτσιώτου Κωνσταντίνα
Κουρτίδου Αναστασία
Μαρμαλίδου Χρυσάνθη
Μαρουσιάδου Ειρήνη
Τσακίρη Μαρίνα
Μελενικιώτης Γιώργος
Μιχαηλίδη Μαρία
Σπανίδου Δήμητρα
Σωτηρίκας Παναγιώτης
Χάνος Μιχάλης
Κλείσιμο: Ευθυκράτης Αχιλλέας

 

Συντελεστές:

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί:
Δημητριάδου Μαρία, Καθ. Αγγλικών
Ιατροπούλου Αναστασία, Μαθηματικός

Σκηνοθεσία: Τζιμούρτα Νανά - Δημητριάδου Μ. – Ιατροπούλου Α.

Ενδυματολογία: Δημητριάδου Μαρία – Ιατροπούλου Αναστασία

Μουσικός επί σκηνής: Τζιβένης Αντώνης

Τεχνική Υποστήριξη: Κωνσταντινίδης Δημήτρης
Χαδόλιας Μιχάλης
Ευθυκράτης Αχιλλέας
Λαφτσής Λάζαρος

Φροντιστής Σκηνής: Τσαχάκης Σταύρος

 

 

Ευχαριστούμε θερμά:
• Την κ. Ευθυκράτη Σταυρούλα, φιλόλογο του 3ου ΓΕΛ Καβάλας για την πολύτιμη στήριξη και βοήθεια που πρόσφερε στην ομάδα.

• Τον κ. Δασκαλούδη Θανάση, καθηγητή Πληροφορικής του 3ου ΓΕΛ Καβάλας, τόσο για την βοήθεια του σε τεχνικά θέματα όσο και για τη συμμετοχή του στη δημιουργία ερασιτεχνικού βίντεο που ενσωματώθηκε στην παράσταση.

• Την κ. Τζιμούρτα Νανά, φιλόλογο του ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης, για την αμέριστη υποστήριξη και προσφορά της στην ομάδα μας.

• Τον ταλαντούχο μαθητή της Α’ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Καβάλας, Αντώνη Τζιβένη, που μας παραχώρησε τη μουσική του σύνθεση STRING QUARTET NO 3 in E flat Major για να ντύσει μουσικά την παράσταση.

 

Η παράσταση δόθηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στην Καβάλα στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου στα πλαίσια της Γιορτής Μαθητικού Θεάτρου 2016 που διοργάνωσε το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας.

 

To video της παράστασης: