Διδακτική επίσκεψη του Γ1 του 3ο ΓΕΛ Καβάλας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης.

Στις 10-11-2022, ημέρα Πέμπτη,  το τμήμα Γ1 με επισκέφτηκε τη δημοτική βιβλιοθήκη της Ελευθερούπολης, όπου έλαβε μέρος σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή με συνοδούς την Παπαδοπούλου Μαρία και τον Ευάγγελο Αδάμο.

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με βιβλιογραφικές πηγές από τις συλλογές της βιβλιοθήκης καθώς και με ντουκουμέντα (φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες, ντοκιμαντέρ) από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε.

Είναι αξιοσημείωτο το πώς με βιωματικό τρόπο και μέσα από συνεργατικές  δραστηριότητες  τα παιδιά συνειδητοποίησαν την τεράστια αξία της ιστορικής μνήμης και το πώς αυτή διατηρείται ζωντανή μέσα από τις επετείους. Η οπτικοποιημένη παρουσίαση του παραμυθιού και το power point που παρακολουθήσαμε μας μετέφεραν στην κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική πραγματικότητα της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης αλλά και στη ζοφερή στιγμή της ανείπωτης τραγωδίας που διαδραματίστηκε στην προκυμαία της, το  Σεπτεμβρίου του 1922, όπως και στο μέγεθος της δεύτερης τραγωδίας που  ακολούθησε, αυτή της προσφυγιάς.

Τα παιδιά, αφού ήρθαν σε επαφή με τις πηγές, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και παρήγαγαν τον δικό τους λόγο δημιουργώντας μικρές   ιστορίες. Συγκεκριμένα  δύο ομάδες έχοντας ως υλικό φωτογραφίες της εποχής,  που τους δόθηκαν από τους υπεύθυνους του προγράμματος, έγραψαν κείμενα που μας μετέφεραν στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.  Ενώ η τρίτη ομάδα είχε αναλάβει να αναπαραστήσει με  παγωμένη εικόνα μια στιγμή από την αποφράδα εκείνη ημέρα της καταστροφής. Οι υπόλοιποι έπρεπε να καταλάβουν και να περιγράψουν αυτό που έβλεπαν καθώς και να ανιχνεύσουν τα συναισθήματα των  πρωταγωνιστών.

Στο τέλος, αφού παρουσιάστηκαν όλες οι εργασίες, προέκυψε ένας εποικοδομητικός διάλογος για την αξία της γνώσης της ιστορίας και για τον ρόλο της ιστορικής μνήμης στη ζωή μας. Τα παιδιά λοιπόν, με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο και μέσα σε ένα πολύ ωραίο περιβάλλον, όπως αυτό της βιβλιοθήκης της Ελευθερούπολης, ήρθαν σε επαφή με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και στη συνέχεια εκφράστηκαν γι’  αυτά τόσο γραπτά όσο και προφορικά.