Επίσκεψη του  Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Καβάλας

 

 

Την Τετάρτη 08/03/2023 είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στο σχολείο μας τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, κ. Κυριάκο Μανδρανή. Ο κ. Μανδρανής αποδέχθηκε τη διπλή μας πρόσκληση, αφενός για να ενημερώσει τους μαθητές της Β΄ τάξης (3η διδακτική ώρα) για τις πυρκαγιές στα μεσογειακά οικοσυστήματα, με αναφορές στην περιοχή μας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας και της ενότητας «Οικολογία» και αφετέρου να μιλήσει σε μαθητές της Α΄ τάξης (4η διδακτική ώρα) για το επάγγελμα του πυροσβέστη, στο πλαίσιο της δράσης του επαγγελματικού προσδιορισμού, που πραγματοποιείται και αυτή τη χρονιά στο σχολείο μας.

Σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, ο κ. Μανδρανής αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ανάγλυφο της χώρας μας, στο μεσογειακό κλίμα και βλάστηση (με ιδιαίτερη αναφορά στα φρύγανα και τα διαφορετικά είδη πεύκων) που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μας μίλησε για την ικανότητα των οικοσυστημάτων να ανακάμπτουν μετά τις πυρκαγιές, αλλά και για την ανθρώπινη παρέμβαση που επηρεάζει αυτήν την ανάκαμψη. Έκανε λόγο για το περιαστικό δάσος της Καβάλας και την αναγέννησή του μετά την πυρκαγιά του 1985, για τις πυρκαγιές στο νησί της Θάσου και για τα συμβάντα που είναι συχνά στην περιοχή μας τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αίτια τους και την επέμβαση της Π.Υ. Οι μαθητές μας παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία ενός ανθρώπου που ζει στο πεδίο, όσα διδάσκονται μέσα στο μάθημα.

Στο β’ μέρος της ομιλίας και απευθυνόμενος σε μαθητές της Α’ τάξης με ενδιαφέρον για τις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, αναφέρθηκε  α) στα προσόντα που θα πρέπει να έχει ένας υποψήφιος ,

β) στις δυσκολίες του επαγγέλματος (συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων στην σωματική και ψυχική υγεία του) με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα, 

γ) στην εξέλιξη μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα. 

   Ήταν μια ιδιαίτερη «διδασκαλία» και ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μανδρανή για τον χρόνο του και την αποδοχή του να μας ενημερώσει.