Επίσκεψη στο μουσείο Μοχάμετ Άλι

Την Πέμπτη 4 Απριλίου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου της Θεωρητικής Κατεύθυνσης του 3ου Γενικού Λυκείου Καβάλας παρακολούθησαν την έκθεση Romeyka στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε μια έκθεση που περιλάμβανε χάρτες, βίντεο, μουσικά ακούσματα, ιστορικές πληροφορίες αλλά και επιστημονικά συμπεράσματα.

Η έκθεση έχει στόχο να πληροφορήσει για την ιστορία των ρομέικων, μιας ελληνικής προέλευσης γλώσσας που ομιλείται ακόμα και σήμερα από πολλές κοινότητες στην περιοχή της Τραπεζούντας στην Τουρκία. Τα ρομέικα παρουσιάζουν έναν ανεκτίμητο γλωσσικό και κοινωνικοπολιτισμικό πλούτο που σύντομα θα εκλείψει.

Βασισμένη σε μακροχρόνια εθνογραφική μελέτη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της καθηγήτριας του Πανεπιστήμιου του Cambridge και Εταίρου του Queens’ College, κας Ιωάννα Σιταρίδου, η έκθεση προσπαθεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβληματισμούς για τις γλώσσες πολιτισμικής κληρονομιάς και τη συλλογική μνήμη γενικότερα.

Ευχαριστούμε θερμά τόσο το ίδρυμα ΜΟΗΑ όσο και την ξεναγό γιατί μας χάρισαν μια μοναδική εμπειρία γνώσης καθώς μέσα από το ταξίδι αυτό της γλώσσας στο πέρασμα των αιώνων συνειδητοποιήσαμε το βάθος, το ιστορικό φορτίο και την αξία της ελληνικής γλώσσας αλλά και ζητήματα που αφορούν γενικότερα την εξέλιξη των γλωσσών και την αξία των διαλέκτων.